Thursday, May 28, 2009

Etika Menulis Blog

Aku ada kursus blog ari ni..

xbermakna dah ada blog so xpyh pi kursus

no no no no aku nk juin sbb nk tau

maybe ada benda yg aku xtau lg pasal blog..

so nevermind juin sajork..

best gak byk benda yg aku dpt tau ari ni..

so aku ada nk share sket

seblom apa2 aku nk kredit utk En saiful dan Cik Azlina

sbb aku amik artikel ni dr hardcopy yg aku dpt dlm kursus ni

ok kenkawan enjoy....

Kebebasan Blog Bukan Kebebasan Mutlak

1.Sekiranya anda menulis tentang sesuatu yang berkaitan dengan fakta.Pastikan ianya betul dan disokong oleh beberapa sumber atau bukti yang kukuh.

2. Jikalau blogger mengambil gambar,idea atau kandungan entri dari blog lain, JANGAN lupa memberikan KREDIT dengan meletakkan links atau sumber dari mana ia diambil,sekurang-kurangnya penulis asal entri tersebut tidak menaruh perasaan marah atau terkilan dengan perbuatan anda. tidak salah sebenarnya mengambil, tapi jangan lupa meletakkan kredit sebagai tanda terima kasih.

3.Tulislah dengan bahasa yang indah, indah di sini bukan bermaksud bahasa berkias,berbunga atau yang senagkatan dengannya, tapi bahasa yang tidak kasar ,tidak menyinggung perasaan dan melukakan hati dan perasaan orang lain.

4.Jangan sesekali menyuruh readers bersetuju dangan pandangan anda,kerana siapa anda untuk menyuruh mereka berbuat demikian.Setiap orang mempunyai hak dan pandagan masing-masing.

5.Sekiranya anda tersilap atau tersalah ketika menulis entri jangan berasa segan untuk meminta maaf dan membetulkannya,tiada manusia yang sempurna dimuka bumi ini melainkan Nabi Muhammad S.A.W. Jadi tiada apa yang perlu dirisaukan.

6.Jika anda memberikan ulasan tentang sesuatu jangan sesekali bias atau bersiakp berat sebelah,andaikan sekiranya kau menulis mengenai sesuatu perkara walaupun ianya bagus,jagan memperlekehkan perkara yang lain,pendapat anda boleh menjurus ke arah positif..Janganlah anda ingin menaikkan sesuatu,tetapi pada masa yang sama anda menjatuhkan pihak yang lain.

7. Jangan sesekali menyentuh soal perkauman,*kita Satu Malaysia Maa...itu aku yg tambah egegegeeg* isu-isu yang dapat menjadikan anda buruan ISA dan isu-isu lucah..Teruskan sekiranya mahu disaman.

Wednesday, May 27, 2009

Monday, May 25, 2009

minggu ilmiah katanya..


tgh rajin nk belajaq ngaji ngan tok dia..
MIL aku mmg tok guru ngaji..
tetiap mlm umah dia mmg penuh ngan budak2
mengaji quran..
smlm afiq pon sibuk nk join gak..
tok bg muqaddam kat dia..
sonok la...

ptg tu aku bw dia gi library..
cadangnya aku yg nk cr buku..
tp sbb mulut tu bising sgt..
aku bw msk kat kids section
lam library..
sonok la dia..buku2 kan byk sgt..
suka2 je pilih nk yg mana
seriau gak la takut dia koyak ke apa ke
bgs..dah buku byk2 centu xde plak nk koyak
pandai lak tu lps amik satu buku
gi kat meja..buat2 mcm bc..
hahaha layan je
sudahnya mama xleh nk pinjam buku
sbb xleh nk pilih
afiq dok mama mama mama
duduk je la kat kids section tu sampai abah mai..

Friday, May 22, 2009

afiq..smile for camera...




smlm blk tido umah tok...
cam biasa khamis mlm jumaat
pak syed nk men badminton..
ntah masa bila la dia amik botol bedak tu..
tgk2 dah putih je...
hahahah cecepat amik fon nk amik gamba..
afiq afiq...awak tu dah la putih gebu
ekekekeke boh bedak plak
lagi gebu la anak mama...

Thursday, May 21, 2009

Happy Besday tu my Pak Syed


happy besday...
awai2 aku dah wish2 kiss2 dah
huhuhu bertambah la setahun umo
laki aku
Selamat Hari Lahir
Semoga Panjang umo
Dimurahkan rezeki
sihat selalu n thanks
coz being so wonderful hubby
n abah for us..ayang n afiq
b mmg best lah...
best in the world
nextweek dapat gaji br kasik hadiah ekk
ari ni kita mkn cuppies jek..
gamba cuppies japg upload..
sbb cuppies xsampai lg


updated
cuppies br jer sampai..thanks to sugarbuds
memula nk orde yg ada imege MU
sbb pak syed suka MU
then image xleh buat so oklah..
memandangkan dia suka main badminton
wat badminton la..hehehe
ok jer...cantik jer..n sedap
aku dah try satu..thanks tu sugarbuds

Wednesday, May 20, 2009

aku budak minang..


bukan bukan bukan
aku bukan budak minang
juz nk kongsi cerita ngan uols..
smlm sehari suntuk aku memerap lam library
kenkawan pakat cuti abih..
so saja la ingat nk pi pinjam buku..
aku jumpa buku koleksi aku budak minang
sapa2 yg suka baca gila-gila dulu
mesti tau citer ni kan
kartunis dia ujang..
aku kecik2 mmg dah kenal ngan majalah gila-gila ni
sbb kakak2 aku n abg aku mmg peminat gila-gila
kenkadang leh gelak sorang2 sampai keluaq ayaq mata
klu bc gila-gila nih

berbalik ke buku aku budak minang tu..
mula aku nk pinjam...tp pustakawan kata
buku tu utk rujukan jer..
xleh pinjam..klu nk kena bc kat situ..
sbb tu sehari suntuk aku dok bertapa kat situ
kekdahnya nk abih kan satu buku tu
lps abih bc rasa cam puas sgt..
yelah kan..cam mengimbau kenangan gitu..

ari ni klu ada masa nk sambung koleksi citer ACA plak
klu ada masa la...
nanti kata aku ngulor plak kan..

Tuesday, May 19, 2009

roti john travolta


bekpes aku pg ni..
roti john wat sendiri..
saja boh tajuk john travolta..
kekunun gempak sket kannn padahal...
hampeh..

ari tu ada sembang2 ngan kakak aku..
dia kata dia wat roti john sendiri..
anak dia suka sgt mkn..sapa lg alya la..
aku ni plak diantara penggemar2 rotijohn..
egegegege apa yg aku xgemar kan..
suma sebat ja..

so aku pon try la wat sendiri..
lastweek dah buat dah..sodap gak..*pak syed aku kata*
ari ni aku buat bekai utk aku,afiq ngan pak syed..
sedap gak..boleh la nk mkn..
meh meh jemput mkn suma..
neskepe o pon dah siap ni..

Monday, May 18, 2009

stroberi kering


thanks to eyna..my buddy
kasik aku stroberi kering..
ekekekeke sedap oooo
selalu org dpt stroberi coklat kan
aku dpt yg kering..
oklah kan..sedap apa
kwn aku ni mak mentua dok kat cameron nun
so slalu la blk sana..
lastweek dia ada blk
kira ole2 utk kwn2 kat cni la..
thanks eyna..

Tuesday, May 12, 2009

aksi kat umah pengasuh dia


knowing afiq yg suka nau memanjat kan
itula kejenya klu dilayan
sampai atas pon xdak masalah
sikit pon xdak takut punya..
satg nk turun pon selamba je
dia nk terjun..
kita yg tgk dr jauh ni yg seriau ja..
abah halim dia..gelak sesaje..
suka afiq wat pangai cen2..

Monday, May 11, 2009

hepi oh dia..melayan kat playground





mama ngan abh yg letih..
dia steady jer..
disebabkan main kat playground
sampai sejam...
blk umah..lps mandi, makan
terus terlena anak mama..
letih sgt...
xdan kol 8 dia dah lali
bg susu sebotoi..
lena sampai pg..
jd jam utk mama bgn..
elok2 kol 6 dia dah berdiri..depan muka..
tidoq awai kan..bgn awai la...

updated..
ada sapa2 terperasan tak..
td silap upload gambo

Thursday, May 07, 2009

budak notty mmg mcm ni


hebat xhebat hero aku..
lena sambil berdiri..
kejadian masa lam keta otw blk dr jusco
dia mmg xtido ptg..
sebab ralit dok main..
xpalah kan...lps asar sesiap
pi jusco akak aku nk bershopping..
siap2 beli brg zass terus blk umah..
ha otw tu la..
letih sgt kot kan..
tp mama tarik suh lena atas mama
asik dok kata 'amau' 'amau'
so lena berdiri kekdahnya..
blk citer kat tok
tok kata budak nakai mmg mcm tu
ekekekeke
afiq afiq hebat la...

Tuesday, May 05, 2009

selamat ulangtahun perkahwinan utk abah n mak


xde la sambut besar besaran pon
mak ngan abah juz potong kek je
beli kek kat SR yg mebeles..
sat ja kek licin..
ya la kan..anak cucu punya ramai..
mana xabih..
potong kek ni mlm kenduri arissa sofia
masa siang tu ada wat doa selamat sket
so sedang elok la kan
anak2 berkumpul
pal tu nk la wat ucapan ke apa ke sket
tp suma xboleh nok..
bkn apa...takut spoil the mood la kan
biasalah..family aku ni
family airmata
so cucu2 juz nyanyi2 jer utk tok n tokwan..

abah ngan mak adalah parent yg palaing best
di donia..syggggg mak abah

wedding cop n intan



mcm2 gak citer masa cuti ari tuh
byk nk hapdet..
hik hik hik
byk la sgt kan..
xpe2 aku wat pelan2 la ekk
sabtu lepas pi kenduri kwn skolah
kawen pon satu skolah
tp cam xsangka je..
bkn apa la kan...
membe aku yg laki ni cam gila2 je pala otak dia
bini dia tu plak..
gaya2 pompuan2 suci gitu kan..
tgk2 ada jodoh
kuasa tuhan kan..sapa leh lawan..