Thursday, June 26, 2008

bacalah..

Aku dpt e-mail ni dr member aku gak..
xtau la hampa suma dah bc ka belom..
tp aku sonok nk kongsi pada sapa yg xbaca lg.
konpem tersenyum2 je klu bc

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1984.. MESTI KORANG INGAT NI

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats,
Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget
Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.
Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti
pegang cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat
seblah...
Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi
yang berlubang, kene laa tampal.
Ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan
budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...
Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning
tu.Pukul tapak tangan... kan ?
Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.
Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo
atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china
tu...ada yang suka stoking tebal laaa...
Internet? Email? Menda alah ape tu?
CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 ringgit je.
kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO,
O-Ya,Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur'
keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan,
'Ti Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy
Family laa dlm class.
tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim
ngan apek kat luar skola tuh...
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah,
jom kita pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti
kluar awal.
lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main
bola laa,rounders laa...
permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol,
batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main
kejar2 duduk...
kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada
byk2 color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!
lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main
dulu ni.Baling2 kapur laa.
hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We
Are the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg
tau,yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...
bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.
AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang
tak reti nak switch on TV kalau xde remote control.
dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti
tanpa handphone...
hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure
tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna
handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi
setiap hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu
time kecik2, nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir
utk forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye
laa...heheh tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn
mendalam..mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun
takkan lalui zaman yg sebegitu lagi..

sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

2 comments:

ArELeEz said...

diriku masih disini.. ; )

mummysya said...

Salam...

Ye lah, kekadang dah banyak kita terlupa zaman kita dulu...Banyak betul perubahan berbanding skg kan...